Dziś przepis z serii zdrowe i pyszne. Pudding chia o którym już na pewno słyszeliście :) U nas w zimowej wersji z musem z mango, wzbogaconym o cynamon i świeży imbir. Przy okazji zapraszamy Was na przepis w wresji filmowej na naszym nowym kanale YouTube:

 

Nasiona Chia charakteryzują się bardzo dużą zawartość kwasów omega-3 (większą niż w łososiu atlantyckim). Dzięki nim chia wpływa pozytywnie na pracę mózgu, poprawia pamięć i koncentrację. Ten efekt jest dodatkowo wzmacniany przez sporą zawartość magnezu. Kwasy omega-3 zawarte w chia są też wskazane w ciąży (wpływają korzystnie na rozwój płodu) oraz wpływają pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy. Przyczyniają się one do obniżenia poziomu "złego" cholesterolu i trójglicerydów. Chia jest również bogata w potas, dzięki czemu wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Zawiera też żelazo oraz wzmacniający kości fosfor i wapń. Dzięki dużej zawartości błonnika nasiona chia działają korzystnie na perystaltykę jelit i wspomagają trawienie. Nasiona chia silnie przeciwdziałają nowotworom piersi i są źródłem pełnowartościowego białka, przez co polecane są wegetarianom oraz sportowcom.

Przepis (2 porcje)

Składniki:

-2 dojrzałe mango,

- 4 łyżki nasion chia,

-1 łyżka miodu,

- 3 łyżki płatków kokosa

- 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego,

- 1 łyżeczka startego imbiru,

- 1 szklanka napoju kokosowo-ryżowego.

Przygotowanie:

1. W misce wymieszaj nasiona chia, napój ryżowo-kokosowy i miód.

2. Odstaw do słodzenia na 8 - 12 godzin, aż zgęstnieje.

3. Do blendera wrzuć mango, starty imbir i cynamon - zmiel do uzyskania gładkiej konsystencji.

4. W szklance układaj warstwowo płatki kokosa, mus z mango i namoczone nasiona chia. Podawaj z miodem.